Duygu Karataş - City University London - Edcon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı

Duygu Karataş - City University London


Türkiye’de ki üniversite eğitiminiz sonrasında yüksek lisans eğitiminize İngiltere’de neden devam etmek istediniz? Türkiye’de ki okulların karşılayamadığı fakat İngiltere’deki okullardan alabildiğiniz birikimler neler oldu?

ODTÜ İşletme bölümünden mezun olduktan sonra yaklaşık üç sene boyunca özel sektörde çalıştım. Aslında çalışırken de yurt dışında yüksek lisans eğitimi fikri aklımın bir köşesinde yapılacaklar listesinde duruyordu. İş hayatı tecrübelerim de bu eğitimimi sürdürmem için sanki bana görünmez bir yol çizdi. Bir gün sarı kart görüp topa bastım ve oyunu izledim. Yurt dışında yüksek lisans yapma kararımı gerçekleştirme sürecinde daha özgür olabileceğim bir işe girdim ve tamamen hayallerime göre yaşamımı yeniden düzenledim. Kazandığım Avrupa Birliği bursu, hayallerimi gerçekleştirerek İngiltere’de yüksek lisans eğitimimi sürdürme fırsatı verdi.


İngiltere’yi tercih etmemde birçok sebep vardı. İngiltere’nin eğitim, bilim ve ifade özgürlüğü açısından çok haklı bir ünü var. Ayrıca benim eğitim aldığım bölüm medya ve iletişim bölümü açısından İngiltere hem akademik olarak çok başarılı hem de çok köklü ve önemli bir tarihe sahip. Master programların çeşitliliği, eğitimin kalitesi ve programların içeriği İngiltere’yi seçmemde önemli etkenlerden oldu. Şunu da belirtmek gerekir ki kıta Avrupa’sında uygun İngilizce program bulmak oldukça güç, bu yüzden hem üniversite hem program açısından oldukça az seçeneğiniz oluyor. Bu durum da master yapmak isteyen öğrenciler için İngiltere’yi daha çekici ve avantajlı hale getiriyor.


Öncelikle ODTÜ’de ben çok iyi bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Fakat Türkiye’deki genel lisans ve yüksek lisans eğitimini göz önüne alacak olursak hem fiziksel hem düşünsel olarak İngiltere’nin birçok avantajı olduğu kanısındayım. Öncelikle kesinlikle eleştirel yaklaşımı, özgün düşünceyi ve ifade özgürlüğünü temel alan; akademisyenin ve öğrencinin özerkliğini ve özgürlüğünü destekleyen bir eğitim anlayışı var. Bu anlayışın öğrenciye hem akademik hem de kişisel gelişiminde çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Kalıpların dışında düşünmemi sağlayan ve seçeneklerden oluşmayan bir eğitim aldığım için çok şanslı hissediyorum.


City Üniversitesi, Londra da “Media andCommunication”bölümünü seçme nedenleriniz?

City University London birçok bölümüyle İngiltere’nin en iyi okullarından biri. Doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye’de adı daha çok tanınan bazı İngiltere üniversitelerine gitme imkanım olmasına rağmen City Üniversitesi “Media and Communication” bölümünü bölümün içeriği, hocaları ve medya bölümündeki ününden ve sıralamasından dolayı tercih ettim. Benim için okuldan önce bölümün başarısı geliyor, sonuçta o eğitim aldığınız bölümün niteliği önemli. İşletmede çok iyi olan bir okul hukukta aynı başarıyı gösteremeyebiliyor. Şimdi baktığımda, çok doğru bir seçim yaptığımı düşünüyorum. City Üniversitesi Londra’daki merkezi lokasyonu, fiziksel kaynakları ve hocalarıyla bana mükemmel olanaklar sağladı. Bölümüm sosyoloji fakültesine bağlı olduğu için çok farklı dersler alma şansına sahip oldum, doktora başvurularım sırasında da iyi bir avantaj sağladığımı düşünüyorum.


Yurtdışına gitmeden önce hayalleriniz, beklentileriniz ile gittikten sonra yaşadıklarınız arasında fark var mıydı, nasıldı? Beklentileriniz karşılandı mı?

Beklediklerimden kesinlikle fazlasını buldum! Londra, akademik, kültürel ve sosyal açıdan mükemmel bir şehir, kendinize bir fazlasını katmak için her şey elinizin altında, yeter ki siz amaçlarınızın farkında olun ve seçiminizi doğru yönde yapın. City Üniversitesi medya bölümü uluslararası öğrenci profiline sahipti, birçok farklı kültürden arkadaşlarım oldu, bu durum da farklı görüşleri inceleme fırsatı verdi. Dersler konusunda beklentilerim de fazlasıyla içerik ve nicelik bakımından karşılandı, bölüm seçme sürecinde titiz incelememin derslere ilgim ve başarım açısından önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Öncelikle media ve communication bölümü öğrencilerinin büyük kısmının bu bölümün içeriğini çok incelemeden geldiklerini gözlemledim. Bu konuda öğrencilerin üniversitelerin ve bölümlerin sayfalarını detaylı şekilde incelemelerini ve EDCON’dan okulun genel sıralaması, diğer öğrencilerin tecrübeleri hakkında bilgi edinmelerini tavsiye ederim.


Londra’da ve/veya üniversitenizde bir gününüzü bize anlatır mısınız? Şehrin olanakları, öğrenci kulüpleri, konaklamanız size uygun muydu ve gelecek olan öğrencilere önerileriniz ne olacaktır?

Londra’nın göbeğinde yaşıyordum. Londra’da en büyük harcama kalemi kahve olan bir kahve sever olarak sabah kahvemi aldıktan sonra okula gidip öncelikle “reading list”te bulunan kitapları bir an önce kütüphaneden edinip kütüphanede zaman geçiriyordum. Eğer dersim varsa derse giriyor, sonrasında derslerle ve makalelerimle ilgili araştırma yapıyordum, evimde ya da kütüphanede bu kaynakları okuyordum.


Makale teslim tarihine yakın bir zaman değilse sabah erkenden çıkıp müze ve sergi geziyordum, National Gallery’e 25 kez gittiğim konusunda rivayetler var. Rastgele otobüslere binip şehrin farklı noktalarını ziyaret ediyordum. Bunu bir oyun haline getirip birçok kez bilmeden otobüse binip hoşuma giden bir noktada iniyordum. Londra tarihi ve kültürel açıdan inanılmaz bir şehir. Timeout.com gibi sitelerden Londra’daki etkinlikler ve gösterimlerle ilgili bilgi alabilir, çok daha ucuza bu etkinlikler için bilet alabilirsiniz. Politika ve sosyoloji alanlarında The Foreign Policy Centre’ın seminer ve panellerine katılabilirsiniz, böylece Westminster House of Commons’ta Türkiye’den birçok değerli konuşmacıyı dinleme fırsatı bulabilirsiniz (fpc.org.uk). Ayrıca LSE’de sıkça çok faydalı etkinlikler ve konuşmalar gerçekleştiriliyor takip etmenizi öneririm.


ODTÜ’deki öğrenci kulüplerinden sonra City’deki öğrenci kulüplerini çok içi boş, amaçsız ve hatta komik bulduğumu söylemek zorundayım. O yüzden böyle bir öğrenci oluşumuna katılmadım. Belki bu cümlem, Türkiye’den İngiltere’ye yeni gidecek girişimci öğrencilerin yeni oluşumlar kurması için bir ilham olur.


Konaklama için imkanınız varsa okulun açılışından biraz önce gidip evlere bakmanızı tavsiye ederim , çünkü öğrenci konaklamalarındaki stüdyo daireler evlerin iki katı fiyatında. Ben IQ Shoreditch’te kaldım ve konaklamaya çok ciddi bir meblağ ödedim ve ödediğimin karşılığını ne yazık ki asla alamadım. Daha sonra sözleşmemin bitişi sebebiyle Angel- Hackney yakınlarında bir eve çıktım, daha önceki stüdyo dairemin yarı fiyatını ödedim ve inanılmaz memnun kaldım. Eğer master öğrencisiyseniz master ve lisans öğrencilerinin farklı katlarda kaldığı konaklamaları tercih etmenizi öneririm, çünkü benim kaldığım öğrenci konaklaması çok gürültülüydü ve gerçekten tez zamanımda çok zor zamanlar yaşamama sebep oldu. Öğrenci konaklamalarında en azından istekleriniz ve hassasiyetleriniz konusunda yöneticilerle önceden konuşmaktan çekinmeyin.


Mezuniyet sonrası okulunuzdan veya bölümünüzden mezun olmanın faydalarının ne olduğunu düşünüyorsunuz? Yüksek lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra çalışma hayatına mı atılmak istersiniz yoksa doktora eğitimine devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Ben okulun ve bölümün akademik niteliğinden, medya bölümündeki ününden ve gerek ders aldığım gerek tezimde çalıştığım hocaların kalitesinden dolayı çok iyi referanslar aldığımı düşünüyorum. Hem akademisyenlerle hem de medya alanında önemli kişilerle tanışma onları dinleme fırsatım oldu. Okul ve akademisyenlerle halen yakın iletişim halindeyim. Doktora eğitimime devam etmeyi planlıyorum, bu planlamamda İngiltere’de aldığım eğitimin niteliği ve hocalarımın desteğinin katkıları çok belirleyici oldu.


Türkiye ve İngiltere eğitim sistemini karşılaştırdığınızda size göre farkları, avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Öncelikle ODTÜ’de ben çok iyi bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Fakat Türkiye’deki genel lisans ve yüksek lisans eğitimini göz önüne alacak olursak hem fiziksel hem düşünsel olarak İngiltere’nin birçok avantajı olduğu kanısındayım. Öncelikle kesinlikle eleştirel yaklaşımı, özgün düşünceyi ve ifade özgürlüğünü temel alan; akademisyenin ve öğrencinin özerkliğini ve özgürlüğünü destekleyen bir eğitim anlayışı var. Bu anlayışın öğrenciye hem akademik hem de kişisel gelişiminde çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Kalıpların dışında düşünmemi sağlayan ve seçeneklerden oluşmayan bir eğitim aldığım için çok şanslı hissediyorum.


Son olarak Edcon un bu süreçte size nasıl bir faydası oldu?

Edcon yerleştirme sürecinde okul ve bölümleri konusunda bilgilendirme, online başvuru ve okul ile yazışmalarda bana çok yardımcı oldu. Başvurulacak okul ve bölüm seçerken sıralamaları, avantaj ve dezavantajları, daha önceki öğrencilerin tecrübelerinden faydalandım. Başvuru sürecinde başvuru tarihlerine uygun biçimde gerekli prosedür ve belgeler konusunda beni yönlendirdiler. Yerleştirme sonrasında ise kabul aldığım üniversiteler içinde tercih yapmaktan vize işlemlerine, Londra’ kalacak yer bulmaktan yaşam için gerekli her detaya kadar bana yardımcı oldular. Yüksek lisans başvurum sırasında çalışıyordum ve gerçekten hiçbir sıkıntı yaşamadan bu süreci atlatmamda en büyük katkı Edcon’un oldu. Yerleştiğimde de Edcon beni asla hiçbir konuda yalnız bırakmadı, her türlü soruma cevap aldım.