Türkiye’de Koç Üniversitesi’nde okurken Essex Üniversitesi’nde Economics bölümüne transfer oldunuz. Üniversite eğitiminize Essex’te ve sonrasında yüksek lisans eğitiminize LSE’de devam etme sebeplerinizden bahseder misiniz? Türkiye’de ki okulların karşılayamadığı fakat İngiltere’deki okullardan alabildiğiniz birikimler neler oldu? Görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Robert Kolejden mezun olmamın ardından üniversite sınavlarına girerek Koç Universitesi Ekonomi bölümüne başlamıştım. Ancak Koç Universitesinde okuduğum zaman diliminde hem daha güncel örneklerle proje bazlı eğitim almak istediğimi hem de enternasyonel bir okulda okumamın kendimi geliştirmem açısından daha önemli olacağına karar verdim. Universite okurken mevcut güncel ekonomik konularda araştırma ve çalışmalar yapma zorunluluğu, aktif ders yönetimleri, ekonomi dalında farklı seçmeli ders içerikleri, birçok ülkeden farklı kültürleri tanıma fırsatı sunan eğitim düzeni İngiltere’yi seçmem de etkili oldu. Kararımdan emin olduktan sonra Avrupa birliği üyesi olmayan ülkelerden transfer kabul eden, ekonomi bölümünde yüksek derecelendirme almış okulları araştırdım. Özellikle Essex üniversitesi hem hocalarının özgeçmişleriyle hem öğrenci memnuniyetiyle hemde Robert Kolejden bu okulda eğitim almış öğrencilerin tavsiyeleriyle seçimimde ön plana çıktı. İngiltere özelinde özellikle lisans eğitimini tamamlamak için tez çalışması yapılması gereksinimi her ne kadar öğrencilik yıllarında zorlayıcı görünse de profesyonel hayata adım atacak öğrenciler için oldukça geliştirici bir olgu olduğunu düşünmüştüm. Lisans eğitimimi birincil dereceden tamamladıktan sonra LSE’de master yapmaya karar kıldım. Burda ki kararımda ise London School of Economics’in dünya çapındaki başarısı ve İngiltere eğitim sisteminden memnuniyetim kararımda etkili oldu. Özellikle farklı kültürleri tanımak isteyip üst düzey eğitim almak ve mezun olduğunda mezun olduğu bölüme dair profesyonel anlamda aktif fikir sahibi olmak isteyen öğrenciler için İngiltere’de eğitimin en iyi tercihlerden biri olduğu kanaatindeyim.
Essex Üniversitesi ve London School of Economics , University of London ‘da özellikle “Economics” bölümünü seçme nedenleriniz ve kariyerinize katkıları neler oldu?
Hızla değişen ve gelişen dünyada, iktisadi olguları analiz etmenin doğru ve eksiksiz öngörüde bulunabilmek ve isabetli kararlar verebilmek için her çalışma alanında bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Ekonomik olaylara ilişkin politikalar geliştirebilmek, araştırma yapabilmek, günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gereken bilgi ve donanıma sahip olma amacı ekonomi bölümünde okuma isteğimi oluşturdu. Özellikle profesyonel hayatta çalışmak isteyen gerek finans, gerek yönetim, gerek pazarlama gibi alanlara ilgi duyan öğrenciler için ekonominin temel taşlarını benimsemek kanımca iş hayatında yardımcı olabilecek ana faktör. Şu an finans sektöründe portfoy yonetiminde aktif olarak görev almaktayım ve lisans ve üst lisans eğitimimin güncel ekonomik ve finansal faktörleri analiz etmekte ve hızlı ve isabetli karar vermemde ki katkısını hergün görmekteyim.
Yurtdışına gitmeden önce hayalleriniz, beklentileriniz ile gittikten sonra yaşadıklarınız arasında fark var mıydı, nasıldı? Beklentileriniz karşılandı mı?
Lise eğitimini tamamlamış bir öğrenci yurtdışına giderken aslında kafasında ki ana sorulardan biri başka bir ülkede yaşamanın üstünden tek başına gelip gelemeyeceği oluyor. Lise zamanlarını ailelerin yanında ve desteğiyle tamamlamış olmak birden bire tek başınıza ve farklı bir ülkede nasıl yaşamınızı idare ettireceğinize dair içinizde endişe yaratabiliyor fakat aslında yurtdışı eğitimin size kazandırdığı ana getirilerden birisi de bu. Bireysel olarak yaşamınızı nasıl sürdürebileceğinizi anlamak aslında sizi çok çabuk olgunlaştıran bir olgu. İngiltere’deki hem eğitim hem de yaşam kalitesi benim beklentilerim doğrultusunda hatta ötesinde gerçekleşti. Farklı ülkelerden insanlarla beraber olmak ve zamanla onlardan bazılarının en yakın arkadaşlarınız olabilmesi, kendi başınıza evinizle, faturalarınızla ilgilenmek, bütçenizi ayarlamak, karşılaşılan tüm sorunlarla kendinizin ilgilenmesi bir anda sizi çok eğlenceli ama aynı zamanda sorumluluk sahibi olmanız gereken bir dünyaya sokuyor. Yani ilk başlarda hissedilen kaygı çok kısa zamanda ayaklarınızın üzerine basmanıza ve birey olduğunuzu hissetmenize neden oluyor.
Essex’te ve/veya Londra’da üniversitenizde bir gününüzü bize anlatır mısınız? Şehrin olanakları, öğrenci kulüpleri, konaklamanız size uygun muydu ve gelecek olan öğrencilere önerileriniz ne olacaktır?
University of Essex bir kampus üniversitesiyken London School of Economics Londra’nın merkezinde daha dağınık yapısı olan bir okuldu. University of Essex’deki eğitimimde kampuste kalmayı tercih ederken London School of Economics’de ev kiralarayak okula çok yakın ve cafeleriyle hep canlı olan Covent Garden’da kalmayı tercih etmiştim. University of Essex’in özellikle Londra’ya olan yakınlığı bence çok önemli bir artı. Sürekli olan trenlerle Londra’ya ulaşımınız yarım saatte sağlanıyordu. Bunun yanında kampusun oldukça büyük olması neredeyse tüm öğrencilerin gün boyu kampuste bulunması, kampus içerisinde restaurantlarınızın, cafelerinizin, marketinizin, gece kulubunun olması zaten hayatınızı çok çok kolaylaştıran bir faktor. Bunun yanında universitenin orman içinde olması gölününde olması bizim için harika bir fırsattı. Bunun yanında London School of Economics de ise Londra’nın tam merkezinde olmasıyla beraber hemen hemen öğrencilerin ilgi duyabileceği her noktaya olan yakınlığı, yaşamın 24 saat olması ve tabiki Londra’nın dünyanın en güzel metropollerinden biri olması eğitim hayatınızı renklendiriyor. University of Essex’e gelecek öğrenciler için kesinlikle kampuste kalmalarını tavsiye ediyorum. Okulun öğrencilere sağladığı farklı opsiyonlar var ancak bunlardan biri kendilerine çıkmassa da okul etrafında kalabilecekleri kiralık ev opsiyonları da fazlasıyla var. Hem tüm öğrencilerin kampus içerisinde olmasıyla beraber çok daha çabuk bir şekilde diğer öğrencilerle kaynaşabilirler. Londra’da bir universiteye gidecek öğrenciler için tavsiyem ise merkezden uzaklasmadan bir ev tutmaları olacaktır. Özellikle Londra 24 saat yaşayan bir şehir ve Avrupa’nın en keyifli şehirlerinden biri. Bunun yanında tavsiyem trenlerle Avrupa’nın yakın noktalarını gezmek için fırsat yaratmaları yönünde olur.
Mezuniyet sonrası okulunuzdan veya bölümünüzden mezun olmanın faydalarının ne olduğunu düşünüyorsunuz? Şu anki konumunuz ve bu konuma katkıları neler oldu?
Şu anda portfoy yönetim şirketinde finans sektöründe çalışıyorum ve İngiltere eğitim hayatımın en büyük katkısını güncel projelerde yer almam, ekonomik sorunlarla ilgili yapılan araştırmalar, anfi derslerinde yapılan aktif fikir alışverişleri, hem lisans hem yüksek lisans için hazırladığım tezlerde yaptığım çalışmalar olarak görüyorum. İngiltere’deki eğitimin yalnızca teoride kalmaması, aktif olarak size dünyada olan ekonomik olgulara tanık ettirmesi iş hayatımda benim için büyük avantaj oldu. Çoğu arkadasım üniversitede öğrendiklerimi tam olarak kullanamıyorum veya eğitim hayatımda öğrendiklerim çok teorik diye özeleştiride bulunurken benim çoğu olguyu kavramamda eğitim hayatımın payının çok büyük olduğunu düşünüyorum.
Türkiye ve İngiltere eğitim sistemini karşılaştırdığınızda size göre farkları, avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Aslında benim kafamda bu sorunun cevabı çok basit. Bir tarafta genelleme yaparsak teorik bilgilerin ezberletilmeye çalışıldığı bir sistem görüyorum diğer tarafta ise teorik bilginin örnekleri pekiştirmekte kullanıldığı bir sistem var. Teorik bilgiyi öğrendiğinizde uygulamasını kafanızda oturtamamışken güncel proje ve araştırmalarla teori birleştiğinde bilgiler bence çok daha faydalı oluyor.
Son olarak Edcon un bu süreçte size nasıl bir faydası oldu?
Edcon ve Seral aslında benim için ayrılmaz ikililer. Edcon, Seral’e ben İngiltere’ye transfer olmak istiyorum beni ekonominin en iyi olduğu okula yönlendirir misin cümlemle beraber bana her türlü desteği sağladı. Başvuru esnasında başvuru belgelerinin hazırlanmasında, daha önceki mezunlardan fikir almamda, bütün üniversitelerin avantajlarını öğrenmemde oldukça etkili oldular. Hem ülke eğitim sistemini, hem bölüm bazında öne çıkan okullar konusunda etkin danışmanlık hizmeti için İngiltere’de okumayı düşünen her öğrenciye Edcon’un en iyi hizmeti vereceği konusunda şüphem yok.