Üniversite Sıralamaları Neden Bu Kadar Önemli? - Edcon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı

Üniversite Sıralamaları Neden Bu Kadar Önemli?

  • edcon


Üniversite sıralaması neden bu kadar önemli?

 

Dünya üniversite sıralamaları, özellikle veli ve öğrencilerin, ülke, şehir, üniversite ve bölüm tercih etmelerinde son derece önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca,bu sıramalar ve listeler, işverenlerin, hükümetlerin ve yüksek öğretim kurumlarının da dikkate aldıkları bir parametre olarak öne çıkmakta.

Bu sırlamalar, prensipte okulların genel yapılarını karşılaştırmak ve referans değerleri oluşturmak için ortaya çıksa da,bir çok şirket ve organizasyon ,bu talepten ticari çıkar elde etmek için çeşitli listeler oluşturmakta, dolayısı ile bu listelerin güvenirliği ve listeleme parametreleri çok değişkenlik göstermektedir.

Bu yazımızda, öğrencilerin ve velilerin üniversiteleri karşılaştırırken dikkat etmeleri gereken bazı püf noktaları hakkında bilgi vereceğiz.Öncelikle araştırmalarımızı yaparken, sıralama kurumlarının geçmişini ve geçerliliklerini kontrol etmeleri çok önemli.Times Higher Education, QS Ranking, US NEWS gibi uluslararası alanda önde gelen ve tanınan sıralama sistemlerini kullanmaları, ünviersiteler tarafından  genel olarak tavsiye edilmektedir.Türkiye’de ise ayrıca URAP olarak tanınan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından oluşturulan yerli bir listemele aracıdır.

Listeler oluşturulurken birçok parametre göz önünde bulundurulmaktadır.Bunların başında üniversitenin;

·       Yıllık akademik yayın sayısı

·       Öğrenci/akademisyen oranı

·       Yerli ve Uluslarası öğrenci sayısı

·       Akademik saygınlık

·       İşveren saygınlığı

·       Program çeşitliliği

·       Kampüs olanakları

·       Mezuniyet sonrası iş bulma hızı

·       Başvuru sayısı/kabul sayısı oranı

·       Araştırmalar için ayrılan bütçeler

 

Yukarıda belirtilen sıralama parametlerlerini, örnek olması açısından sizlerle paylaşmak istedik. Üniversitelerin sıramaları yapılırken, yukarıda bir kısmını paylaştığımız parametrelerin (30 ‘dan fazla parametre bulunmaktadır) ortalaması çıkartlıp bir sıralama ortaya çıkmaktadır.Öğrenci ve veli olarak ,beklentinize göre listeleri revize etmenizi tavsiye etmekteyiz, bu şekilde doğru üniversiteyi bulma şansınız artacaktır.Her üniversite, öğrencilerin beklentisini karşılamamaktadır, doğru üniversiteyi tercih etmek için öncelikle üniversiteden beklentinizin ne olduğunu netleştirmeli, daha sonra bu beklentilerinizi önem sırasına göre listeleyip, üniversite karşılaştırmalarınızı bu baremlerde gerçekleştirmeniz çok daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, sadece öğrenciler için değil, ayrıca, işverenler ve diğer üniversiteler de bu sıralama listelerini dikkate almakta ve işe alımlarda yada öğrencileri programlarına davet etme aşamasında da, öğrencilerin mezun oldukları üniversitelerin sıralamaları önem arz etmektedir.Dünyada binlerce üniversite olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman, bu üniversite sıralama listelerinin ,üniversitelerin diğer ülkelerde ki karşılıkları ve tanınırlıklarını görebilmek için son derece önemli olduğu aşikardır.

Türkiye özelinde, eğitim aldığınız üniversitenin YÖK denkliğinin olması gerektiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bu listeler son derece önem arz etmektedir. Türkiye’deki üniversitelerin QS Ranking’de bulunan 2021 yılına ait sıralamalarını örnek teşkil etmesi açısından paylaşmak istiyoruz.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ              :465

SABANCI ÜNİVERSİTESİ       :521

BİLKENT ÜNİVEİSTESİ          :551

ODTÜ                                 :602

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ      :651

İSTANBUL TEKNİK ÜNİ.        :765

 

Yukarıdaki sıralamalara göre, yurtdışında eğitim almayı düşündüğünüz üniversitenin Türkiye’deki üniversitelere göre, beklentilerinize göre karşılaştırmalarını rahatlıkla yapabilirsiniz.

 

İngiltere Üniversite Sıralamaları

Dünya Üniversite Sıralamaları

Business School / İsletme Okulları Sıralamaları

 


 Yurtdışında üniversite eğitimi hakkında daha detaylı bilgi için ofislerimizi ziyaret edebilir veya bilgi istek formu doldurabilirsiniz.