İngiltere’de tıp eğitimi Türkiye ile benzerlik gösterip Amerika ve Kanada sistemlerinden tamamen farklıdır. Amerika ve Kanada’da tıp eğitimi öncesi bir lisans derecesi istenirken İngiliz sisteminde lise eğitimi sonrası tıp eğitimine direkt başlanıyor olması İngiltere’yi giriş koşulları anlamında daha avantajlı kılmaktadır.
İngiltere’deki tüm tıp fakülteleri devlet destekli olup temel amaç NHS (National Health Service) için doktor yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda da yabancı öğrenciye ayırılan kontenjan hayli sınırlıdır.
İngiltere’de toplam 32 adet tıp fakültesi bulunmaktadır ve tamamı Medical Schools Council’a bağlıdır.
Egitim genellikle 5 yılda tamamlanmaktadır. İlk iki yılı akademik ortamda verilen ders aşamasıdır, daha sonraki 3 yıl klinik eğitimi üniversiteye bağlı bir hastanede tamamlanmaktadır. 5 yılın başarı ile tamamlanması sonucu öğrenciler genel tıp eğitimlerini tamamlamış olmaktadır.
Tıp fakültelerine başvuru da diğer lisans programları gibi UCAS (University Central Admissons System) aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Tüm tıp başvuruları için son başvuru tarihi EU, İngiliz veya yabancı öğrenciler için aynı olup 15 Ekim’dir.
Normalde UCAS aracılığı ile 5 programa tercih yapılabilmesine karşılık tıp başvurularında sistem farklıdır; sadece 4 adet tercih kullanılması mümkün olup, öğrenciler 5. Tercihi bos bırakmak ya da medikal olmayan bir bolum için kullanmak durumundadırlar.
Tıp başvuruları için ne yazık ki Türk lise Diplomasi tanınmamakta, öğrencilerin özellikle de International baccalaurate veya A-Level diplomasına sahip olması istenmektedir. Bazı tıp fakülteleri kabul koşulları konusunda daha esnek olup Alman Abitur sınavı, İtalyan Matirutasi Advanced Placement (AP) sınavlarını da kabul etmektedir. Bu koşullara sahip olmayan öğrenciler İngiltere’ye önceden giderek A-level sınav hazırlık programlarına katılabilirler.
Tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler için önerimiz bu kararı yeterince erken vermeleri durumunda henüz lise eğitimleri sırasında İngiliz sistemine dahil olmaları ve A-Level eğitimi almaları seklindedir.
Birçok tıp fakültesi yukarıda belirtilen yeterliliklerin yansıra çok iyi bir İngilizce düzeyi, mülakat ve bir takım ek sınavlar (UKCAT- United Kingdom Clinical Aptitute Test , BMAT - Biomedical Admissions Test gibi) istemektedir.
5 yıllık tıp lisans eğitimi sonrası, yeni müzen doktorlar iki yıllık bir hazırlık (foundation) programı yaparlar. Bu program kapsamında genel medikal konuları da islemekle beraber çeşitli uzmanlık dersleri alırlar. Bunu takiben ihtisas yapmak isteyen doktorlar bir uzmanlık alanı seçerler ve her uzmanlık alanına göre alınması gereken farklı sınav ve değerlendirmeler olabilir.
Siz de İngiltere'de tıp eğitimi almak isterseniz detaylı bilgi için ofislerimize uğrayabilir veya bilgi istek formu doldurabilirsiniz.